Oletko ensimmäistä kertaa miettimässä miten vaihdat soittimen autoosi? Kokosimme tähän tärkeimpiä huomioitavia asioita. Teemme myös itse autohifiasennuksia omalla asentamollamme ja autosoitinten vaihdot ovat meille varsin yksinkertainen toimenpide. Ota yhteyttä, niin voimme kertoa palveluistamme lisää!

Soitinten ominaisuudet

Autoon asennettu alkuperäinen soitin saattaa olla ominaisuuksiltaan rajoittunut johtuen ihan valmistajan halusta säästää rahaa, tai sitten aika on jo ajanut ohi rakkaan autosi radiosta ja nykyisin löytyy jo kaikkia uusia ihmeellisyyksiä, mistä ei vielä joskus muinaishistoriassa (10v. sitten) tiedetty mitään.

Ensimmäinen tärkeä asia, joka tulee tietää on että minkä kokoisen soittimen voi autoon asentaa (ilman rälläkkää). Asennusokoja on käytännössä kahta erilaista: 1DIN ja 2DIN. Jotta asia olisi hieman monimutkainen, on myös olemassa soittimia, joiden asennuskoko on 1DIN, mutta joissa on silti tätä kokoa reilusti isompi kosketusnäyttö. Jos päätyy tällaiseen soittimeen, silloin on syytä huomioida ettei näytön taakse jää mitään tärkeää nappia tai säädintä, jonka koskettelu olisi hankalaa ison näytön takia.

Erimerkki 1DIN soittimesta

1din autosoitin alpine

Esimerkki 2DIN soittimesta

2din kokoinen autosoitin alpinelta

Erilaisten autosoittimien tekniset ominaisuudet

Toinen tärkeä huomioita asia on että uutta soitinta etsittäessä on varmaan tarpeena saada käyttöön sellainen ominaisuus, jota ei aiemmin ole ollut käytössä.

Nykyisin soittimissa on paljon ominaisuuksia, jotka auttavat käyttäjiä ja joita ei aiemmin niistä välttämättä löytynyt kuten:

  • Autosoittimen AUX-liitäntä, eli tavallinen stereoplugi jolla saat esimerkiksi puhelimen kiinni autosoittimeen.
  • Soittimen Bluetooth-vastaanotin, jolla saat striimattua langattomasti musiikkia puhelimesta
  • Android Auto, tuo autoon tiettyjä appeja puhelimesta käytettäväksi soittimen näytöltä, kuten Spotify ja Google Maps
  • Apple Carplay, sama kuin Android Auto, mutta Applen tuotteille
  • Navigaattori, sisäänrakennettu navigointi ei välttämättä ole enää niin hyödyllinen, kun Android Auto ja Apple Carplay tuovat saman ja vielä enemmän

Koon ja erilaisten ominaisuuksien lisäksi joihin automalleihin on saatavilla täysin tietylle merkille ja mallille tehtyjä soittimia, joka on ylivoimaisesti helpoin ja eniten ominaisuuksia tuova vaihtoehto. Autokohtaiset soittimet integroituvat silloin täysin auton järjestelmään, eikä mikään auton alkuperäinen ominaisuus jää käyttämättä, vaan niitä pelkästään parannetaan. Nämä soittimet ovat usein huomattavasti kalliimpia, mutta silti usein kuitenkin edullisempia kuin marmoritiskin alkuperäissoittimet.

Soittimen sovitteet

Autosoittimen asennuksessa tarvitaan useita erilaisia sovitteita riippuen siitä miten monimutkainen auto sattuu olemaan. Yleensä sovitteet ovat automerkki-, -malli, ja vuosikohtaisia, MUTTA sitten voi olla tapauksia joissa ei kukaan tiedä varmasti mikä sovite sopii, koska tehtaalta on voinut tulla useampia eri tavalla toteutettuja asennuksia. Näissä tapauksissa kannattaa tukeutua asiakaspalveluumme, niin joko meiltä löytyy vastaus suoraan, tai sitten me selvitämme asian puolestasi.

Asennuskehys

Soitinkehys on itse soittimen ja auton kojelaudan väliin tuleva koristelistamainen muovinen sovite, jolla alkuperäisen soittimen ja standardikokoisen soittimen välinen kokoero sovitetaan siten ettei väliin jää rakoja.

volkswagen soitinkehys

Johtosarja, eli ISO-adapteri

Auton johtosarjalla liitetään soitin auton omiin johtoihin ilman että tarvitsee osata muuta kuin lukea ohjeet ja liittää oikeat plugit keskenään. Johtosarja tarvitaan yleensä autoihin joissa ei ole rattinappeja, tai jos rattinappeja ei haluta jostain syystä käyttää enää ja halutaan säästää. Johtosarjat ovat reilusti edullisempia kuin rattikaukosäädinadapterit, joilla taas saa myös rattinapit toimimaan.

autokohtainen johtosarja renaltille

Rattiadapteri

Rattikaukosäädinadapterit juttelevat omaa kieltään CAN-väylässä, joka pitää muuntaa standardimpaan suuntaan, jotta autosoitin myös ymmärtää sen. Rattiadapterilla saa siis rattinapit pysymään toiminnassa vaikka vaihtaisi soittimen uuteen.

rattikaukosäädinadapteri Opel Insigniaan

Antenniadapteri

Riippuen auton antennijärjestelmästä tarvitaan todella usein myös antenniadapteri. Se voi olla parin euron palikka, joka vain vaihtaa liitintyypin toiseksi, tai sitten se voi olla todella monimutkainen, auton omaan antennivahvistimeen liitettävällä virransyöttöyksiköllä varustettu kaksoisanettenijärjestelmän adapteri. Tässä pystyy parhaiten auttamaan asiantunteva asiakaspalvelumme.

autosoittimen antenniadapteri Hyundai ja Kia

Koko asennussarja

Jossain tapauksissa on ollut mahdollista koota valmis paketti, jossa on kaikki tarvittat sovitteet autosoittimen vaihtourakkaa varten. Silloi ei tarvitse kuin löytää oikea, autoon sopiva, kitti, eikä erikseen pohtia mitä kaikkea asennukseen tarvitaan. Joissain kiteissä on myös mukana myös irrotusraudat, joilla saat vanhan soittimen irti ilman kiroilua.

asennuskitti autosoittimen asennukseen Fordiin

Tarvittavat työkalut

Perus ruuvimeisseleiden lisäksi saattaa olla, että tarvitaan myös soittimen irrotusraudat. Tämä johtuu siitä miten soittimet ovat asennettu alunperin tehtaalla jolloin niissä on ulospäin näkymättömät kiinnitysmekanismit pienten aukkojen takana soittimen sivuilla. Toinen suositeltava asia on käyttää verhoilun irrotustyökaluja, jos aiot myös asentaa esimerkiksi uusia kaiuttimia tai joudut muuten purkamaan auton verhoilua. Ne säästävät usein reissun etsimään korvaavaa paneelia, kun pieni muovikorva katkeaa jostain paneelista...

Autohifiasennuspalvelut

Tarjoamme myös omia asennuspalveluita, jolloin asiakkaalta säästyy energiaa vaikka kaljan juontiin viikonloppuna, kun hoidamme ja otamme huomioon valmiiksi kaikki autoon tarvittavat sovitteet sekä asennemme uuden soittimen nopeasti ja siististi.

Uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajat saavat ensimmäisenä tiedon tarjouksista & uutuuksista