Oletko ensimmäistä kertaa miettimässä miten vaihdat soittimen autoosi? Kokosimme alle tärkeimpiä autohifin asennuksessa huomioitavia asioita.

Lue lisää:

Teemme autohifiasennuksia omalla asentamolla ja autosoittimen vaihdot ovat Hifitalolle rutiininomainen toimenpide. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää palveluista.

Soittimen ominaisuudet

Autoon asennettu alkuperäinen soitin saattaa olla ominaisuuksiltaan rajoittunut. Tähän voi olla syynä valmistajan halu säästää tuotantokustannuksissa, tai sitten aika on ajanut ohi rakkaasta autoradiostasi. Moderni teknologia tuntee keksintöjä, joista ei vielä muinaishistoriassa (10 vuotta sitten 🤓  ) tiedetty mitään.

Ensimmäinen asia joka tulee selvittää: Minkä kokoisen soittimen autoon voi asentaa. Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi: 1DIN ja 2DIN. Jotta asia ei olis niin yksinkertainen: On olemassa soittimia, joiden asennuskoko on 1DIN, mutta soittimen kosketusnäyttö on tätä kokoa reilusti suurempi. Mikäli päätyy investoimaan tällaiseen autosoittimeen, tulee huomioida ettei näyttö hankaloita auton kojelaudan säätimien käyttöä.

Erimerkki 1DIN soittimesta

1din autosoitin alpine

 

Esimerkki 2DIN soittimesta

2din kokoinen autosoitin alpinelta

 

Erilaisten autosoittimien tekniset ominaisuudet

Toinen tärkeä huomioita asia on että uutta soitinta etsittäessä on varmaan tarpeena saada käyttöön sellainen ominaisuus, jota ei aiemmin ole ollut käytössä.

Nykyisin soittimissa on paljon ominaisuuksia, jotka auttavat käyttäjiä ja joita ei aiemmin niistä välttämättä löytynyt kuten:

  • Autosoittimen AUX-liitäntä, eli tavallinen stereoplugi jolla saat esimerkiksi puhelimen kiinni autosoittimeen.
  • Soittimen Bluetooth-vastaanotin, jolla saat striimattua langattomasti musiikkia puhelimesta
  • Android Auto, tuo autoon tiettyjä appeja puhelimesta käytettäväksi soittimen näytöltä, kuten Spotify ja Google Maps
  • Apple Carplay, sama kuin Android Auto, mutta Applen tuotteille
  • Navigaattori, sisäänrakennettu navigointi ei välttämättä ole enää niin hyödyllinen, kun Android Auto ja Apple Carplay tuovat saman ja vielä enemmän

Koon ja erilaisten ominaisuuksien lisäksi joihin automalleihin on saatavilla täysin tietylle merkille ja mallille tehtyjä soittimia, joka on ylivoimaisesti helpoin ja eniten ominaisuuksia tuova vaihtoehto. Autokohtaiset soittimet integroituvat silloin täysin auton järjestelmään, eikä mikään auton alkuperäinen ominaisuus jää käyttämättä, vaan niitä pelkästään parannetaan. Nämä soittimet ovat usein huomattavasti kalliimpia, mutta silti usein kuitenkin edullisempia kuin marmoritiskin alkuperäissoittimet.

Soittimen sovitteet

Autosoittimen asennuksessa tarvitaan useita erilaisia sovitteita riippuen siitä miten monimutkainen auto sattuu olemaan. Yleensä sovitteet ovat automerkki-, -malli, ja vuosikohtaisia, MUTTA sitten voi olla tapauksia joissa ei kukaan tiedä varmasti mikä sovite sopii, koska tehtaalta on voinut tulla useampia eri tavalla toteutettuja asennuksia. Näissä tapauksissa kannattaa tukeutua asiakaspalveluumme, niin joko meiltä löytyy vastaus suoraan, tai sitten me selvitämme asian puolestasi.

Asennuskehys

Soitinkehys on itse soittimen ja auton kojelaudan väliin tuleva koristelistamainen muovinen sovite, jolla alkuperäisen soittimen ja standardikokoisen soittimen välinen kokoero sovitetaan siten ettei väliin jää rakoja.

volkswagen soitinkehys

Johtosarja, eli ISO-adapteri

Auton johtosarjalla liitetään soitin auton omiin johtoihin ilman että tarvitsee osata muuta kuin lukea ohjeet ja liittää oikeat plugit keskenään. Johtosarja tarvitaan yleensä autoihin joissa ei ole rattinappeja, tai jos rattinappeja ei haluta jostain syystä käyttää enää ja halutaan säästää. Johtosarjat ovat reilusti edullisempia kuin rattikaukosäädinadapterit, joilla taas saa myös rattinapit toimimaan.

Katso kaikki johtosarjat

autokohtainen johtosarja renaltille

Rattiadapteri

Rattikaukosäädinadapterit juttelevat omaa kieltään CAN-väylässä, joka pitää muuntaa standardimpaan suuntaan, jotta autosoitin myös ymmärtää sen. Rattiadapterilla saa siis rattinapit pysymään toiminnassa vaikka vaihtaisi soittimen uuteen.

Katso kaikki rattiadapterit

rattikaukosäädinadapteri Opel Insigniaan

Antenniadapteri

Soittimen vaihdon yhteydessä saatetaan tarvita antenniadapteria. Tämä riippuu auton antennijärjestelmästä. Parhaimmillaan adapteri on olla muutaman euron palikka, joka muuttaa yhden liitintyypin toiseksi. Huonoimmassa tapauksessa adapteri on monimutkainen, auton antennivahvistimeen liitettävällä virransyöttöyksiköllä varustettu kaksoisantennijärjestelmän sovitin. Mikäli asia mietityttää, asiantunteva asiakaspalvelumme auttaa mielellään.

Katso kaikki antenniadapterit

autosoittimen antenniadapteri Hyundai ja Kia

Koko asennussarja

Jossain tapauksissa on ollut mahdollista koota valmis paketti, jossa on kaikki tarvittat sovitteet autosoittimen vaihtourakkaa varten. Silloi ei tarvitse kuin löytää oikea, autoon sopiva kitti, eikä erikseen pohtia mitä kaikkea asennukseen tarvitaan. Joissain kiteissä on myös mukana myös irrotusraudat, jonka avulla saat alkuperäisen soittimen irroitettua vaivatta.

Katso kaikki asennussarjat

asennuskitti autosoittimen asennukseen Fordiin

Tarvittavat työkalut

Tyypillisessä autohifiasennuksessa vaaditaan ruuvimeisselin lisäksi myös joitain erikoistyökaluja. Tällaisia saattavat olla vaikkapa erilaiset irroitusraudat. Tehdasasenteisissa soittimissa käytetään erityisiä kiinnitysmekanismeja, eikä näiden irroitus onnistu ilman mallikohtaista työkalua. 

Mikäli auton verhoilua puretaan kaiutinasennuksen yhteydessä, tarvitaan muutamaa erilaista verhoilunirroitustyökalua. Ilman niitä suoritettava verhoilun tai paneelin purkaminen saattaa rikkoa kiinnikkeen. Mikäli teet asennuksia usein, investointi irroitustyökaluihin on järkevää. Ole huolellinen ja käytä vain maltillisesta voimaa osia irroittaessasi. 

Meiltä löytyy soittimen vaihtoon hyödyllinen työkalusarja sekö työkalusarja autojen ovipahvien ja muoviosien irrotukseen.

Autohifiasennuspalvelut

Mikäli et halua asentaa soitinta itse, voit hyödyntää ammattitaitoista autohifin-asennuspalveluamme. Kun ulkoistat asennuksen Hifitalolle, varmistat että saat kaikki tarvittavat kaapelit, liittimet ja sovittimet yhdestä paikasta, yhdellä kertaa. Sovittuun hintaan. Helposti, luotettavasti ja nopeasti.