Mikä on paras autosubwoofer?

Kun puhutaan auton äänentoiston parantamisesta, moni miettii ensimmäisenä niitä matalimpia taajuuksia - eli subwooferia. Bassokaiuttimen valinnassa on tiettyjä lainalaisuuksia, joita seuraamalla päästään parempaan lopputulokseen. Olemme keränneet näistä seikoista subwoofer osto-oppaan.

Auto on kokonsa puolesta verrattain kompakti ympäristö, joka aiheuttaa rajoituksia käytettävien kaiutinten koolle. Fyysisestä koostaan johtuen pienet kaiuttimet eivät kykene tehokkaasti toistamaan matalia taajuuksia. Alkuperäisten kaiuttimien päivittäminen uuteen autoon parantaa äänenlaatua, mutta edes parhaat kaiuttimet eivät kykene pelastamaan huonosti toistuvia matalia ääniä. Helpoin ja suosituin tapa parantaa auton bassoa on asentaa autoon subwoofer.

Mitä tarkoitetaan autosubwooferilla

Kerromme yleisesti autosubwoofereista artikkelissamme "mikä on autosubwoofer?".

Subwoofer tai tutummin subbari on tärkeä osa auton äänentoistoa. Subwooferit
voidaan jakaa kahteen luokkaan: Aktiivisiin ja passiivisiin. Aktiiviset ja passiiviset subbarit eroavat jonkin verran ominaisuuksiltaan.

Aktiivinen subwoofer

 • Kaiutinkotelossa on sisäänrakennettu vahvistin
 • Aktiivinen subwoofer voidaan liittää suoraan äänilähteeseen
 • Saatavilla valmiiksi koteloituna
 • Helppo asentaa
 • Tyypillisesti pieni ja kevyt
 • Kaiutinta ei voida räätälöidä autokohtaisesti

Musway aktiivisubwoofer SUB1

Passiivinen subwoofer

 • Pääsääntöisesti aktiivisia subwoofereita voimakkaampi basso
 • Jaetaan irtoelementteihin ja koteloituihin subwoofereihin
 • Irtoelementit mahdollistavat autokohtaisen räätälöinnin
 • Koteloidut subwooferit vastaavat aktiivisubwoofereita, mutta ovat saatavilla suuremmassa koossa

Focal 10" subwoofer

Millainen subwoofer autoon kannattaa hankkia

Markkinoilla on saatavilla runsaasti autoon sopiva subbareita, joiden väliltä voi valita omaan käyttötarpeeseen sopivan. Pääsääntöisesti subwooferin hankintaan on viisi erilaista lähestymistapaa:

 1. Personoidun äänentoistojärjestelmän rakentaminen itse. Tällöin hankitaan - yksi tai useampi - subwoofer-elementti, jotka tyypillisesti ovat kooltaan 8”-15” tuuman väliltä. Yleisin koko on 10" subwoofer jonka useimmat asiakkaamme hankkivat. Elementin lisäksi tarvitaan sopiva kotelo ja vahvistin. Vahvistin valitaan siten, että se sopii sekä käytössä olevaan soittimeen, että uuteen alaääniä tuottavaan elementtiin. Impedanssi, kelojen määrä, sekä johtojen sopivuus kannattaa miettiä huolella. Mikäli aihe ei ole tuttu, kannattaa kysyä asiantuntijalta apua.
 2. Asennusvalmiin koteloidun subwooferin hankinta. Bassokaiutin asennetaan paikoilleen ja kytketään vahvistimeen. Tällaisia vaihtoehtoja löytyy usealta valmistajalta. Valikoima vaihtelee merkin ja kotelotyypin välillä.
 3. Yksinkertaisen aktiivisubwooferin hankinta. Aktiivisubwooferissa on sisäänrakennettuna kaikki elementistä vahvistimeen ja koteloon. Laite kiinnitetään autoon ja kytketään johdot.
 4. Omaan automalliin sopivan merkkikohtaisen subwooferin hankinta. Valittu tuote on tyypillisesti paketti jossa mukana kaikki tarpeellinen - lisää vain asennus. Subwoofer sopii saumatta auton sisustukseen.
 5. Subwoofer-paketin hankinta valmiiksi rakennettuna ja asennettuna. Tämä on helpoin vaihtoehto äänentoiston parantamiseen ilman termeihin ja tuotteisiin perehtymistä.

Mitä subwoofer-paketilla tarkoitetaan?

Subwoofer-paketti on valmiiksi mietitty yhdistelmä, jossa asiantuntija on  puolestasi määritellyt sopivan laiteyhdistelmän. Subwoofer-bassopaketilla tarkoitetaan yhdistelmää, johon kuuluu autoon sopiva subwoofer ja vahvistin. Tämä on erinomainen, helppo ja huoleton vaihtoehto kuluttajalle, joka ei ole kiinnostunut perehtymään kummemmin vahvistimen ja subwooferin sielunelämään.

Sopivan subwooferin ja vahvistimen valinta autoon vaatii jonkin verran asiantuntemusta, sillä liian pienitehoinen subwoofer-vahvistin ei riitä syöttämään riittävästi tehoa kaiuttimelle, kun taas liian tehokas voi pahimmillaan rikkoa koko subwoofer-elementin. Mikäli olet kuitenkin kiinnostunut äänentoiston rakentelusta itse, tutustu valikoimamme yksittäisiin subwoofereihin.

Hifitalon valikoimasta löydät sekä valmistajien omia subwoofer-bassopaketteja, että meidän valitsemia ja hyväksi todettuja yhdistelmiä. Kun hankit Hifitalon suositteleman valmiin subbarisetin, saat tarpeitasi vastaavan laadukkaan paketin. Monasti pakettina tehdyt hankinnat tulevat hinnaltaan erillisiä laitteita edullisemmaksi. Mikäli tarvitset apua sopivan paketin valinnassa, kysy lisää asiantuntijoiltamme.

Mitä subwoofer-pakettiin sisältyy?

Hifitalon valikoimaan kuuluu erilaisia laadukkaita paketteja jokaiseen tarpeeseen ja musiikkimakuun. Paketista riippuen se voi sisältää pelkän auton subwoofer-kaiutinelementin sekä vahvistimen, tai näiden lisäksi myös kotelon ja tarvittavat asennustarvikkeet.

Ostaessasi valmiin subwoofer-paketin, voit luottaa elementin, kotelon ja vahvistimen sopivan saumattomasti yhteen. Joidenkin pakettien mukana tulee myös sopiva asennuskitti, joka tyypillisesti sisältää virtakaapelit, sulakepesän, sulakkeen ja herätejohdon. Huolimatta siitä etsitkö maksimiäänenpainetta, vai laadukasta sointia, valikoima kattaa molemmat vaihtoehdot.

Autosubbarin sisänajo

Kuten uudet autot, myös subwoofer vaati asianmukaisen sisäänajon. Tämä tulee monelle subwoofer-ostajalle tulee uutena tietona. Paremman äänenlaadun lisäksi oikeaoppinen sisäänajo pidentää elementin käyttöikää merkittävästi. Sisäänajon tarkoituksena on kirjaimellisesti sisäänajaa elementit ja notkistaa etenkin elementin alaripustus käyttökuntoon. Subbarin sisäänajon jälkeen elementti tuottaa alaääniä enemmän ja puhtaammin. Ja mikä parasta, pienemmällä tehonkulutuksella.

Hyvä tapa ajaa subbari sisään on kuunnella sitä keskitasolla muutaman viikon ajan. Erilaisilla elementeillä on erilaiset sisäänajoajat, aika riippuu kelojen jäykkyydestä. Mitä jäykemmät elementit, sitä enemmän sisäänajoa vaaditaan. Elementistä riippuen sisäänajoaika on 10-20 tuntia, eli käytännössä tämä tarkoittaa noin parin viikon käyttöä. Tyypillisen sisäänajon jälkeen äänentason nousseen havaitaan nousseen niin, että vahvistimesta voidaan alentaa tehoa. Missään nimessä juuri asennettua elementtiä ei kannata lähteä soittamaan maksimaalisella äänenvoimakkuudella, sillä seurauksena voi pahimmillaan olla ripustusten repeäminen. Etenkin alaripustukset ovat jäykkiä ja repeäminen on melko todennäköistä.

Ohjeiden vastainen käyttö rikkoo elementin, eikä takuu valitettavasti kata näitä tapauksia. Ohjeiden vastainen käyttö on helppo havaita takuutarkastuksessa, eikä valmistaja yleensä tule vastaan tällaisissa tapauksissa. Kysy meiltä neuvoa, mikäli olet epävarma sisäänajosta.

Subwoofer-paketti autoosi Hifitalosta

Verkkokaupastamme löydät runsaasti laadukkaita subwoofereita useista eri hintaluokista. Valikoimaamme kuuluvat seuraavat suositut tuotemerkit

Subwoofer-setti on alaan perehtymättömälle oivallinen keino parantaa laadukkaan äänentoiston kannalta kriittisiä alaääniä, sillä riittää, että saat kotelon mahtumaan autoosi ja osaat kytkeä johdot oikein. Lue helpot ohjeet oikeanlaiseen subwooferin kytkentään. Mikäli kaipaat apua oikean autosubbaripaketin löytämisessä, ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme.