Auton äänimaailmaa parannettaessa ensimmäisenä lähdetään yleensä miettimään alempia eli bassoa.

Subbareiden suosio autohifissä on ilmiselvä, autossa on luonnostaan pienet kaiuttimet jotka eivät voi toistaa matalia ääniä kovin tehokkaasti. Paremman kaiutinsarjan ostaminen autoon tietysti parantaa äänenlaatua mutta parhaimmatkin kaiuttimet törmäävät fysiikan lakeihin.

Millainen Subbari pitäisi hankkia?

Uuuden subbarin ostaja yleensä sopii yhteen allaolevista ryhmistä:

  1. Haluan rakentaa personoidun äänentoistojärjestelmän

Autoon halutaan asentaa siihen räätälöity äänentoisto johon sisältyy tarkoin valittu Subwoofer elementti, elementti on yleensä 8” – 15” väliltä ja se on tarkoin mietitty. Itse elementin lisäksi autoon ostetaan tai rakennetaan kotelo joka sopii juuri kyseiseen malliin. Vahvistin valitaan siten että se sopii nimenomaan käytössä olevaan soittimeen sekä uuteen elementtiin. Impedanssi, kelojen määrä sekä johtojen sopivuus on tarkoin mietittyä.

  1. Haluan koteloidun subbarin joka on asennusvalmis

Autoon halutaan ostaa valmiiksi koteloitu subwoofer joka vain asennetaan paikalleen ja kytketään vahvistimeen tai soittimeen. Valinnanvarat ovat enimmäkseen merkin ja kotelotyypin välillä. Käykää tutustumassa subwoofer paketteihin.

  1. Haluan yksinkertaisen ja pienikokoisen subbarin

Autoon halutaan yksinkertainen ja pienikokoinen integroitu subbari jossa on kaikki sisäänrakennettu. Samassa tuotteessa on elementti, vahvistin ja kotelo. Minun ei tarvitse muuta kuin kiinnittää laite autoon ja kytkeä piuhat, mielellään ilman RCA liittimiä.

  1. Haluan merkkikohtaisen subbarin

Autoon halutaan asentaa merkkikohtainen subbari joka sopii nimenomaan kyseiseen malliin. Valittuani tuotteen kaikki on valmiina ja se sopii nimenomaan oman auton sisustukseen.

  1. Haluan mahtavan äänen autoon mutta en halua käyttää liikaa aikaa ostokseen

Autoon halutaan mahtava äänentoisto mutta termien ja tuotteiden selaaminen ei kiinnosta liikaa. Tässä tapauksessa valmiiksi rakennetut autohifipaketit ovat oikea ratkaisu.

Subbari pitää ajaa sisään

Monelle subwooferin ostajalle tulee yllätyksenä että se vaatii sisäänajoa tuottaakseen parhaan äänenlaadun, äänenlaadun lisäksi oikeaoppinen sisäänajo pidentää elementin käyttöikää huomattavasti.

Sisäänajossa on tarkoituksena nimenomaa ajaa elementit sisään ja notkistaa eteenkin alaripustus käyttökuntoon, sisäänajon jälkeen elementti tuottaa enemmän ääntä pienemmällä tehonkulutuksella sekä puhtaampia matalia ääniä.

Paras tapa ajaa subbari sisään on käyttää sitä keskitasolla muutaman viikon ajan. Erilaisilla elementeillä on erilaiset sisäänajoajat ja tämä riippuu ripustusten jäykkyydestä. Mitä jäykemmät elementit sitä enemmän sisäänajoa vaaditaan. Elementistä riippuen sisäänajoaika on 10 – 20 tuntia käyttöä, omista tottumuksista riippuen tämä tarkoittaa noin parin viikon käyttöä.

Muutaman viikon jälkeen pitäisi huomata äänentason nousseen huomattavasti, vahvistimesta voidaan alentaa tehoa muutaman desibelin verran.

Missään nimessä uutta elementtiä ei pitäisi lähteä soittamaan täysillä heti alkuun sillä seurauksena on usein ripustusten repeäminen, eteenkin alaripustukset ovat jäykkiä ja repeäminen on melko todennäköistä.

Ohjeidenvastainen käyttö rikkoo elementin eikä se mene takuuseen, ohjeidenvastaiset käytöt on helppo huomata takuutarkastuksissa eikä valmistaja yleensä tule vastaan tällaisissa tapauksissa.

Mikäli on epävarma kannattaa aina kysyä ammattilaiselta neuvoa.