Mikä on DAC?
DAC eli digitaalianalogiamuunnin on niin yleinen, ettet ehkä edes ajattele sitä, mutta useimmat meistä käyttävät päivittäin vähintään yhtä DAC-muunninta. Tietokoneisiin, tabletteihin ja älypuhelimiin asennettu DAC-piiri on perusavain digitaalisen musiikin mukavuuden avaamiseen. Se muuntaa lukemattomat digitaaliset tietomäärät analogiseksi signaaliksi, joka on ymmärrettävissä kaiuttimille ja kuulokkeille – sekä ihmiskorvalle.
Mikä tahansa digitaalisen äänen lähteenä toimiva laite tarvitsee DAC:in, joka muuntaa äänen analogiseksi signaaliksi ennen sen lähettämistä. Kaikissa laitteissa, kuten CD- tai Blu-ray-soitin, digitaalinen TV-boksi, pelikonsoli tai kannettava musiikkisoitin on DAC-laite.
Perinteiset vahvistimet eivät käsittele digitaalista tietoa, kaiuttimet eivät toista digitaalista tietoa, eivätkä korvamme pysty tulkitsemaan digitaalista tietoa – ne kaikki tarvitsevat analogisen aaltomuodon. Ilman DAC:ia digitaalinen musiikkikokoelmasi on vain suuri kokoelma 0- ja 1-signaaleja, jotka ovat järkeviä vain digitaalisella alueella. Lyhyesti sanottuna DAC:illa on suuri merkitys siinä, että digitaalinen musiikki on mahdollista.
Suurin ongelma on se, että monissa laitteissa käytetyt DAC-piirit eivät ole riittävän tehokkaita tekemään oikeutta alkuperäiselle äänitteelle. Tästä johtuen DAC:in päivitys voi olla yksinkertaisin tapa parantaa digitaalista musiikkia ja saada järjestelmästäsi todella kaikki irti. Verkkokaupastamme löydät runsaasti laadukkaita DA-muuntimia useasta eri hintaluokasta. Tutustu tarkemmin valikoimamme DA-muuntimiin täällä.
Mikä on DAC ja mitä se tekee?
Kaikki päivittäin kuulemamme äänet välittyvät ääniaaltoina, jotka kulkevat ilman kautta korviin jatkuvasti muuttuvana analogisena signaalina.
Analogiset tallenteet tallennettiin alun perin savi- ja vinyylilevyille sekä myöhemmin vielä magneettikaseteille, mutta näiden formaattien hauraus ja ei- toivottu kohina tekivät tilaa jollekin uudelle. CD-levy syntyi ja käynnisti samalla digitaalisen äänivallankumouksen.
Digitaalisen äänentoiston lähestymistapa on hyvin erilainen kuin analogisen. Digitaaliset musiikkitiedostot ovat yleensä PCM-muodossa (Pulse Code Modulation), ja ne luodaan mittaamalla analogisen musiikkisignaalin amplitudi säännöllisin väliajoin.
Amplitudin arvo esitetään binäärilukuna (joka koostuu 1:stä ja 0:sta), ja tämän luvun pituutta kutsutaan usein bittisyvyydeksi. Mittausvälien ajoitusta kutsutaan näytteenottotaajuudeksi.
Esimerkiksi tavallista CD-levyä tallennettaessa näyte otetaan 44 100 kertaa sekunnissa. Jokainen näistä näytteistä mitataan 16 bitin tarkkuudella, ja tulokset tallennetaan 16-numeroiseen binäärimuotoon.
Kun taas äänität korkean resoluution raitaa, otat askeleen 24 bittiin, jolloin näyte otetaan jopa 192 000 kertaa sekunnissa.
Digitaalista audiodataa voidaan tallentaa useilla eri näytteenottotaajuuksilla, bittisyvyyksillä, koodaus- ja pakkausmuodoilla. DAC:n tehtävänä on tulkita se mahdollisimman tarkasti binäärimuodosta ja palauttaa se mahdollisimman lähelle alkuperäistä analogista tallennetta.
Miksi tarvitsen erillisen DAC:n?
On totta, että lähes kaikissa digitaalisissa laitteissa on DAC, mutta yhtä totta on, että kaikki DAC:t eivät ole samanlaisia. Ensinnäkin ne eivät välttämättä tue kaikkia tiedostojen tiedonsiirtonopeuksia.
Huonot muuntimet voivat aiheuttaa ei-toivottua kohinaa toiston aikana huonosti suunnitellun piirin vuoksi, puhumattakaan jitterin aiheuttamasta lisäsäröstä. Jitteri määritellään parhaiten digitaalisiksi ajoitusvirheiksi. Digitaalisen musiikkivirran tarkka ajoitus on elintärkeää korkean suorituskyvyn kannalta, ja jos sitä ei tehdä kunnolla – yleensä huonosti suunnitellun digitaalisen kellopiirin vuoksi – suorituskyky kärsii.
Jitteriongelmia voi syntyä aina, kun digitaalisen signaalin on kuljettava piirilevyn ympäri – ja erityisen hankalaa se on, kun signaalia siirretään laitteiden välillä. Viime vuosina on yleistynyt asynkroninen DAC, joka ottaa ajoitustehtävät vastaan siihen liitetyltä tietokoneelta, juuri tästä syystä.
Erikoisvalmisteisissa hifi-DAC-soittimissa käytetyt digitaaliset kellot ovat yleensä tarkempia kuin tavallisessa tietokoneessa käytetyt kellot, joten muuntoprosessi suoritetaan yleensä tarkemmin.
Jotta DAC-vahvistimesta tai -laitteesta saisi parhaan mahdollisen hyödyn irti, on tietenkin käytettävä hyvää lähdemateriaalia – älä odota ihmeitä, jos muunnin käyttää vain 128 kbps:n MP3-tiedostoja. Itse asiassa tällaisen pakatun signaalin parempi dekoodaus voi tehdä mahdolliset äänelliset puutteet selvemmiksi.
Parhaat tulokset saat CD-laatuisesta ja sitä paremmasta sisällöstä, joka on parasta tallentaa FLAC-, WAV- tai ALAC (Mac) -menetelmällä häviöttömässä PCM-muodossa tai vaihtoehtoisesti DSD-muodossa, jos haluat.
Mitä ovat DSD ja PCM?
DSD eli Direct Stream Digital on vaihtoehto PCM:lle, ja se kehitettiin alun perin Super Audio CD (SACD) -formaattia varten, jota Sony ja Philips suosivat 90- luvun lopulla ja 00-luvulla.
Se on paljon kapeampi formaatti, joka eroaa PCM:stä vain yhden bittisyvyyden mutta paljon korkeamman näytteenottotaajuuden ansiosta - yleensä DSD64 2,8 MHz:n ja DSD128 5,6 MHz:n näytteenottotaajuudella.
Väittely siitä, kumpi koodausjärjestelmä on parempi, jatkuu edelleen. Jos olet DSD:n kannalla, kannattaa tarkistaa, että harkitsemasi DAC tukee sitä. Useimmat tukevat sitä, mutta eivät kaikki.
Meidän suosikit
Topping E50

💎Perushyvä valinta. Et välttämättä tarvitse mitään muuta... koskaan.
iFi Zen DAC
💎💎Hintaluokkansa (ehkä) paras DAC & Kuulokevahvistin
Topping DX3 Pro
💎💎Vielä hiukan Zen Dacia parempi
Matrix Audio Element X
💎💎💎Ultimaattinen DAC, kuulokevahvistin, esivahvistin ja verkkosoitin