Mikäli et halua herättää närää naapureissa tai perheenjäsenissä, laadukkaiden kuulokkeiden käyttö on oivallinen ratkaisu. Kuulokehifin maailmasta löytyykin lukuisia erilaisia valmistajia, joiden tuotteet sopivat kuluttajien erilaisiin tarpeisiin. 

Lähtökohtana on että sinulla on jo hyvät kuulokkeet joilla pystyt hyödyntämään kuulokevahvistinta ja DAC laitetta. Käsittelemme hiukan mitä eri laitteet tekevät ja painopisteenä on eteenkin tietokoneeseen liittäminen.

DAC ja kuulokevahvistimet

DAC tulee sanoista digital-to-analogue-converter, suomeksi laite muuntaa digitaalisen signaalin analogiseksi jotta se voidaan toistaa kuulokkeista. Laitetta voidaan ajatella äänikorttina tietokoneessa, äänikorttiin verrattuna erillinen laadukas DAC on kuitenkin ihan eri tasoa. Hyvinkin monet käyttävät emolevyn mukana tullutta äänikorttia ja tavalliseen kuunteluun ja peleihin eteenkin yli 200 euroa maksavat emolevyt voivat tarjota kohtuullisen kokemuksen. Laadukkaiden kuulokkeiden omistajille erot ovat kuitenkin erittäin huomattavia integroidun ja erikoistuneen ratkaisun välillä.

Tärkeimpänä voidaan pitää DAC laiteen särönestoa, integroidut äänikortit kärsivät häiriöistä jotka muut komponentit emolevyllä tuottavat. DAC laitteet on myös rakennettu laadukkaammista osista ja mietitty vain äänentoistoon.

Nykyään DAC laitteet sisältävät sisäänrakennetun kuulokevahvistimen, kuulokevahvistimen voi kuitenkin hankkia erikseen. Eteenkin kuulokkeilla kuunneltaessa kuulokevahvistimella on vähintään yhtä suuri merkitys kuin DAC laitteella. Kuulokevahvistimen ostaminen tulee kyseeseen yleensä silloin kun omistaa jo hyvän DAC laitteen jossa ei ole kuulokevahvistinta tai on ostanut kuulokkeet joilla on impedanssi yli 32 ohmia.

Liittimet

Eteenkin tietokoneeseen yhdistettäessä liitäntöinä on yleensä S/PDIF sekä USB kummallakin on omat puolensa. S/PDIF on suunniteltu alusta alkaen audiolaitteille kun taas USB on yleinen tietokoneliitäntä.

Molemmilla liitäntätavoilla on omat hyötynä ja paras äänenlaatu riippuu yleensä käytettävästä laitteistosta. S/PDIF liitäntä toistaa signaalin ”puhtaana” joka pakottaa DAC laitteen mukautumaan sen signaaliin, lähteestä riippuen tämä voi olla hyvä tai huono asia.

USB liitäntä on suosituin liitäntä DAC laitteissa ja kehitykset eteenkin asynkronisessa toistossa se on monille se parempi ja turvallisempi vaihtoehto. Mikäli on mahdollisuus kannattaa kokeilla molempia liitäntöjä oman laitteiston kanssa ja valita niistä paremmalta kuulostava. Suurimmassa osassa laitteista erot ovat kuitenkin niin pieniä että eroa ei huomaa kuin testipenkissä, tässä tapauksessa USB on se yksinkertaisempi vaihtoehto.

Miten huomaa eron?

Laadukkaiden laitteiden eron huomaa todella helposti, oli kyseessä sitten musiikinkuuntelu tai pelien pelaaminen. Kaikkein helpointa on ottaa kuunteluun lempikappale hyvälaatuisena, YouTuben kautta laitettu kappale ei välttämättä tuota haluttua tulosta mutta siinäkin erot huomataan yleensä melko helposti.

Vaihtoehtoisesti kannattaa kokeilla tietokonepeliä jossa on panostettu äänisuunnitteluun, hyvinä vaihtoehtoina ovat esimerkiksi Subnautica tai Battlefield pelit joissa on loistava äänisuunnittelu.

Kaikkein parasta on tulla kokeilemaan erilaisia kokonpanoja liikkeessä joissa pääsee kokeilemaan erilaisia kuuloke/dac/kuulokevahvistin yhdistelmiä ja sitten valitsemaan itselleen parhaiten sopivan.

Voit käydä tutustumassa Hifitalon valikoimaan tästä.