Subwooferin Merkitys Äänentoistossa

Nykyisin subwoofer tai tuttavallisemmin subbari on oleellinen osa laadukasta äänentoistoa. Vaikka subbari onkin melkeinpä vakiovaruste nykyään, alettiin subbareita käyttämään aktiivisesti vasta 70-luvulla ja sille omistettuja ääniraitoja alkoi ilmestymään vasta 90-luvulla, CD-levyjen yleistymisen myötä.

Ensimmäiset subwooferit otettiin käyttöön elokuvateattereissa

Saadakseen värinää ja tunnetta elokuviin isot elokuvatalot alkoivat asentamaan subwoofer laitteita elokuvateattereihin saadakseen lisää tehosteita elokuviin ja parantaakseen myyntiään. 1990 CD-Levyjen yleistymisen myötä alkoivat myös subwooferit myymään. Alkuun myynti oli enemmän hifi-intoilijoiden hommaa mutta nykyään melkeinpä kaikki kotiteatterijärjestelmät sisältävät ainakin yhden subwooferin. Suosituimmat kotiteatterit ovatkin 5.1 järjestelmiä, eli 5 kaiutinta sekä 1 subwoofer.

Subwoofer Elementtejä löytyy nykyään kaikkialta

Erilaisia matalaäänien parannuskeinoja on ruvettu käyttämään kaikissa paremman luokan kaiuttimissa.

Hyvänä erimerkkinä voidaan ottaa Polk Audio T15 kaiuttimet tai Chorus Compact 662 White Diamond -kaiuttimet jotka ovat laadukkaat mutta edulliset kaiuttimet. Kaiutinkotelo on refleksikotelo tai bassorefleksikotelo jossa parannetaan alaääniä. Kotiaudioon on ilmestynyt myös todella erikoistuneita järjestelmiä jolla parantaa alaääniä, kotiteatterit joissa on 2 tai jopa 4 subbaria eivät ole enää niin harvinaisia. Suurimmassa osassa tapauksista yksi hyvänlaatuinen subbari tekee tempun, esimerkiksi Polk Audio HTS 10 Aktiivisubwoofer. Monipuolinen subbari jossa on sisäänrakennettu vahvistin luo syvän bassoäänen ja siitä voi suoraan säätää sekä voimakkuutta että alipäästöä.

Premium-luokan autoissa subwoofer on vakiona

Edullisissa autoissa subbaria ei yleensä saa mukana autoon. Kalliimmat autot kuten Audit, Bmw ja Mercedes ovat alkaneet sisällyttämään subwooferin osana laadukasta äänentoistoa keskitason malleista lähtien. Autoja suunnitellessa mietitään paikka refleksikotelolle tai subwooferille osana auton suunnittelua. Eteenkin todella kalliimmat mallit kuten audi A5 tai A7 tarjoavat parannettua äänivaihtoehtoa sellaisilla nimillä kuin JBL, Harman / Kardon sekä Bang & Olufsen.

Yllä oleva kuva havainnollistaa hyvin miten paljon autojen äänentoistoa on mietitty kalliimmissa malleissa. Kyseinen kuva on Bang & Olufsen äänentoistojärjestelmän havainnollistamiskuva. Mikäli uuden auton hankinta tai ainakaan kalliimmasta hintaluokasta ei ole ajankohtaista voi äänentasoa nostaa Auton Subwoofer-paketilla.

Oikea hifilaitteisto on sellainen joka täyttää omat tarpeet

Muistakaa kuitenkin että hyvä äänentoisto tarkoittaa tasapainoa ylä-, keski- ja alaäänien välillä. Asiantuntijamme pystyvät opastamaan miten rakennetaan kirkas ja laadukas äänimaailma kotiin tai autoon.

Vaikka kaverilla olisi 3000W järjestelmä autossaan ei tämä tarkoita että itsellä pitäisi olla vähintään samanlainen. Niin autoon kuin kotiin tarvitaan sellaiset laitteet jotka täyttävät omat tarpeet. Iso olohuone voi tarvita enemmän tehoa, pienessä olohuoneessa se voi mennä hukkaan. Samat periaatteet pätevät myös autoihin. Teho ei myöskään tarkoita laatua, laadukas ääni voidaan saada aikaan edullisilla mutta laadukkailla elementeillä. Äänentoistossa korkeampi hinta yleensä korreloi parempaan laatuun, korkeampi hinta voi tosin korreloida myös koreampaan tehoon mitä ei aina tarvita.

Hifitalolla meillä on useita asiantuntijoita jotka auttavat valitsemaan parhaat tuotteet oman budjetin puitteissa. Tällä tavalla voit varmistaa että saat parasta vastinetta rahoillesi.

Uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajat saavat ensimmäisenä tiedon tarjouksista & uutuuksista