Pintakäsittelyn tarkoitus on suojata puupintaa sekä tuoda sille kestävyyttä. Pintakäsittelytavat voidaan karkeasti jakaa kolmeen kategoriaan: vahat/öljyt, lakat ja maalit. Seuraavassa muutamia ohjeita kullekkin tavalle. HUOM: ohjeet on tarkoitettu kotioloihin, teollisuudessa tavat ovat monesti hyvin erilaisia.
Lisää infoa Hifitalosta ostetuille rakennussarjoille ja elementeille voit kysyä projektiisi sähköpostilla osoitteesta info@hifitalo.fi

Pintakäsittely    Pintakäsittely    Pintakäsittely

ÖLJYT, VAHAT JA NIIDEN SEKOITTEET

Öljyt ja vahat ovat varmasti suosituimpia pintakäsittelyaineita itse tehdyissä kaiuttimissa ja kalusteissa. Aineita on helppo käsitellä, työkaluja ei juuri tarvita ja lopputulos on lähes aina haluttu. Vahat ja öljyt imeytyvät puuhun sisälle ja syventävät puun luonnetta ja syykuviota. Huolellisesti käsitelty puupinta hylkii hyvin vettä ja likaa.

Käytettäessä vahoja ja öljyjä puupinta hiotaan karkeudella 180-240. Kaikki liimatahrat on poistettava koska aineet ei niihin imeydy ja tahrat näkyvät vaaleina läikkinä. Öljyt ja vahat levitetään pintaan valmistajan ohjeiden mukaisesti. Käytännössä olemme huomanneet nukkaamattoman rievun (esim pala vanhasta paidasta) olevan useimmiten parempi kun vaahtomuoviset vahasiveltimet tai vastaavat. Myös hieno teräsvilla on oiva levitysmenetelmä, teräsvilla hioaa samalla pintaa ja hieno hiontapöly täyttää puun huokosia. Useimmiten hyvä pinta saadaan kahdella käsittelykerralla. Ensimmäinen pinta nostaa puusta karvaa pystyyn joka poistetaan pinnan kuivuttua hiomalla koko pinta 320 tai hienommalla paperilla. Tämän jälkeen pintakäsittely uusitaan.

Vahoja ja öljyä saa myös sävytettyinä. Toinen vaihtoehto on petsata puupinta ennen vaha- tai öljykäsittelyä. Vesiohenteista petsiä saa rautakaupoista myös kätevissä pienissä annospusseissa.

Luonnonöljyä sisältäviä aineita käsitellyillä räteillä on itsesyttymisvaara! On huolehdittava niiden asianmukaisesta jatkokäsittelystä. Älä siis heitä rättejä ikinä roskikseen. Noudata valmistajan ohjeita.

LAKAT

Lakkauksella saadaan eriasteisia kiiltäviä ja kovia pintoja. Kotioloissa lakkaus voidaan suorittaa joko pensselillä tai telalla. Lakkoja on sekä vesi- että liotinohenteisena. Aineita löytyy eri kiiltoasteissa, perusperiaatteena: mitä kiiltävämpi lakka, sen vaikeampi saada aikaan hyvä pinta. Kunnon kiiltävä lakkaus tuo kuitenkin roiman annoksen arvokkuutta ja viimeistelee tuotteen!

Puupinta hiotaan 180-240 karkeudella ja välihionta (karkeus 320 tai yli) suoritetaan jokaisen kerroksen välissä. Kerrosten paksuus ja määrä riippuvat käytettävästä aineesta, yleensä käsittelykertoja on alkaen 2-3.
Jotkin lakat vaativat erikseen pohjalaukkauksen siihen tarkoitetulla aineella.
Huolehdi työskentelytilasi riittävästä ilmanvaihdosta!
 

MAALIT

Perinteinen maalaus voidaan suorittaa jo paljaalle mdf-pinnalle joten viilutusta ei tarvitse. Maalauksen ehkä tärkein työvaihe on pohjatöiden teko. Maalattava pinta on hiottava ja tarvittaessa kitattava mahdollisimman tasaiseksi. Mitä kiiltävämpi maali on, sitä herkemmin epätasaisuudet näkyvät pinnassa. Maalien sävyjä löytyy satoja joten varmasti mieleinen sävy löytyy ja vielä halutulla kiiltoasteella.

Maaleja voi levittää niin pensseleillä kuin teloillakin. Erityyppisillä teloilla voi vaikuttaa pintaan ja tarvittaessa myös kuvioida maalipintaa. Markkinoilla on myös erilaisia tehostemaaleja joilla pintaan saa erlaisia heijastuksia tai vaikka rapatun näköistä pintaa. Myös spray maaleja voi käyttää. Spray maalit ovat erittäin ohuita joten hyvä pohjustus ja pohjamaali ovat tärkeitä.